Van Leeuwen P&O | Bouwwerk.nl

Tips voor keuze juiste coach loopbaanbegeleiding

Coaching is tegenwoordig een geaccepteerde vorm van ondersteuning. Coaches ondersteunen hun cliënten vaak als er sprake is van een verandering, ontwikkeling of een lastige situatie waarbij ze hulp wensen. Er zijn inmiddels veel soorten coaching; mental-coaching, relatie-coaching, financiële coaching, business-coaching, loopbaan-coaching, etc. tot slaap-coaching aan toe. Op zich niets mis mee, maar dat maakt het zoeken van de juiste coach voor jou niet altijd eenvoudiger. Dus:

  1. Probeer voor jezelf eerst helder te krijgen wat voor ondersteuning je eigenlijk precies zoekt.
  1. Coaching die verband heeft met jouw werksituatie.
    • Misschien voel je je niet meer prettig in je huidige baan of denk je erover om over te stappen naar een andere branche
    • Je wil doelgerichter werken aan de ontwikkeling van je loopbaan en dat bespreken met een objectieve derde. Je zoekt ondersteuning en advies bij keuzes die je kunt maken.
  2. Coaching bij persoonlijke problemen. Bijv. hulp in een langdurige conflictsituatie, in of met jezelf of met andere mensen. Dan is er een keuze uit diverse coaches: bij ernstige problemen natuurlijk de psycholoog, maar ook een mental- of life-coach kan aangewezen zijn, danwel een “counselor”.
  3. Coaching bij vrij concrete dingen die je wenst te verbeteren, bijv. jouw communicatie. Zoek dan misschien naar een communicatie-coach, maar misschien nog beter naar een communicatie-trainer. Of je wenst ondersteuning om meer gestructureerd te werk te gaan. 

 

  1. Kijk  ook naar de aanpak en stijl van een coach. En kijk dan ook naar wat jou zelf aanspreekt.
    Je hebt bijvoorbeeld:
  1. Praat-coaching’ waarbij je één-op-één praat met een coach. Hij kan je ook opdrachten meegeven, deze evalueren, jou ook wijzen op zaken die je misschien zelf mist, etc.
  2. Creatieve coaches’ die werken met creatieve uitingsvormen om zaken te bespreken, signaleren, verhelderen, etc. Zij laten je bijv. tekenen of schilderen om jezelf uit te drukken.
     
  1. En . . . (niet onbelangrijk): Wat kost een coach, loopbaanbegeleider of een outplacement-traject ?

Er zijn coaches, loopbaanbegeleiders, counselors, etc. in vele prijsklassen. De goedkoopste begeleiding gaat voortaan via het internet. De kosten zijn wel laag, maar echt persoonlijk zal het natuurlijk niet kunnen zijn.
Bench-marking: De laagste tarieven voor een persoonlijke coach, loopbaanbegeleider e.d. liggen ongeveer rond de € 70,- per uur/visite incl. btw. Daarentegen zijn er ook bureaus die meer dan € 250,- ex btw. per consult rekenen. Maar net als bij alles, geldt echter ook hier: Duurder is niet altijd beter.

Samenvattend:
Bereid jezelf voor zoals hierboven omschreven. Bij Van Leeuwen P&O is het eerste oriënterend gesprek gratis. Stel in ons eerste gesprek de vragen die je zelf thuis hebt bedacht. Het kan zo zijn dat je geen persoonlijke klik hebt met de coach/loopbaanbegeleider òf dat je er samen achter komt dat onze coach jou niet kan bieden wat je eigenlijk zoekt. Neem dan na een uur afscheid en bedank de man of vrouw vriendelijk. Wij vinden namelijk dat een eerste oriënterend gesprek bij de acquisitie-kosten van de coach/loopbaanbegeleider hoort.